money.bgМинистерство на финансите е публикувало за обществено обсъждане законопроект за изменение и

...
money.bgМинистерство на финансите е публикувало за обществено обсъждане законопроект за изменение и
Коментари Харесай

Слагат край на неплащането на ДДС чрез нови фирми

money.bg

Министерство на финансите е публикувало за публично обсъждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане. Най-интересната част от измененията са в преходните и заключителни разпореждания, посредством които се променя Закона за налог добавена стойност и се вкарват термини като " еднородна активност " и " видимо несвързани лица ".

Промените имат за цел да прекратят практиката на регистрация на голям брой компании, които реализират стопанска активност до лимита за регистрация по ЗДДС (50 хиляди лв. оборот) и заобикалят регистрацията и заплащането на Данък добавена стойност. Практиката е постоянно срещана, а Министерство на финансите има за цел да ограничи в допълнение малките врати за отбягване на заплащане на Данък добавена стойност от компаниите.

Новият член за Закона за добавена стойност гласи:

При поредното осъществяване на еднородна активност от две или повече свързани или видимо несвързани лица в еднакъв обект/и, в облагаемия оборот на всяко последващо лице се включва оборотът, осъществен от всички лица, правили активността в обекта/ите преди него, за интервал не по-дълъг от последните 12 поредни месеца в това число настоящия месец и се смята за оборот, осъществен от съответното лице през първия ден на започване на еднородната активност в обекта/тите от това лице. Дейността се приема, че е еднородна, когато е налице забележителна еднаквост във връзка с две или повече от следните характерности: предлаганите артикули или услуги, употребените активи, личния състав, комерсиалната марка/наименованието на обекта, доставчиците/клиентите. "

Компаниите, които ще бъдат наранени от измененията, ще би трябвало да се записват по ЗДДС в период от 14 дни след влизането на мощ на измененията в закона (очаква се да бъде от 1 януари 2020 г.).

Дефиницията за " видимо несвързани лица " до момента несъществуваше, а в проектозакона те са дефинирани по следния метод:

Привидно несвързани " са лица, които не дават отговор на критериите за съгласуваност по т. 3 на § 1 от спомагателните разпореждания на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, само че в ръководството, контрола и/или капитала на лицата, извършващи еднородната активност, вземат участие свързани по § 1, т. 3, букви " а ", " б " и " в " от спомагателните разпореждания на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс лица, както и когато сред тях съществува икономическа, организационна, фамилна или друга обвързаност/свързаност, заради която сред тях могат да се уговарят условия, разнообразни от нормалните. "

Регистрацията по член 96 е по този начин наречената " наложителна регистрация " при постигане на оборот от 50 хиляди лв. в границите на 12 месеца.

Промените в Закона за налог добавена стойност ще обиден и някои по-малки онлайн магазини, където практиката за опериране с няколко сдружения не е необичайност.

В претекстовете за измененията, Министерство на финансите показва:

Проектът планува при поредно осъществяване на еднородна активност от две или повече свързани или видимо несвързани лица в еднакъв обект/едни и същи обекти, в облагаемия оборот на всяко последващо лице да се включва оборотът, осъществен от всички лица, правили активността в обекта/ите преди него, за интервал не по-дълъг от последните 12 поредни месеца преди настоящия месец. За задачите на тази регистрация е препоръчан разясняващ текст по кое време осъществяваната от лицата активност се приема за " еднородна ", надлежно в спомагателните разпореждания на закона е дефинирано понятието " видимо несвързани лица ". Предложението цели възстановяване на данъчния надзор посредством попречване на практиката по отбягване на регистрация по ЗДДС от данъчно задължени юридически независими, само че свързани или видимо несвързани лица, посредством официална промяна на субекта, извършващ еднородна самостоятелна икономическа активност.

От предлагането не става изцяло ясно дали при изпадане в хипотезата за еднородна активност следва всички сдружения, участващи в нея, да бъдат регистрирани по ЗДДС. Не излиза наяве и приложението на члена, когато едно от сдруженията извършващи еднородна активност към този момент е записано по ЗДДС.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР